absolwent szkoły gastronomicznej

Ewa Karendys

Młodzież może sprawdzić, kogo dziś brakuje na rynku pracy

Młodzież może sprawdzić, kogo dziś brakuje na rynku pracy

Kucharze, ekspedienci, elektrycy budowlani i pokrewni, robotnicy przygotowujący i wznoszący konstrukcje metalowe, spawacze - pracowników w tych zawodach najbardziej brakuje na Pomorzu. Jednocześnie pracodawcy coraz trudniej znajdują odpowiednie osoby do pracy właśnie na tych stanowiskach.

Młodym trzeba mówić, w jakich zawodach będzie praca

Rozmowa z prof. Mieczysławem Kabajem z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych

Zawodówki po liftingu nauczą lepiej

Szkoły zawodowe w 2012 r. czeka rewolucja. W pierwszym roku nauki będzie w nich obowiązywać ta sama podstawa programowa co w liceach i technikach

Kelnerzy pobiegną po 71 latach przerwy

Kelnerzy pobiegną po 71 latach przerwy

trudnych zadań. W zawodach mogą wystartować uczniowie lub absolwenci szkół gastronomicznych oraz pracownicy restauracji i hoteli z całego kraju (jako osoby prywatne, reprezentanci pracodawcy lub miasta).

Jest życie po korporacji?

Jest życie po korporacji?

"27 porcji" Falatynowie stawiają przede wszystkim na jakość. Nie używają narzędzi powszechnych w polskich kuchniach. I inspirują młodszych: zatrudniają świeżo upieczonych absolwentów szkół gastronomicznych. Czy zmiana opłaciła się finansowo? - Wie pan, jak to się mówi: w pierwszym roku te 100

Kucharz

? Większość kucharzy w Polsce zdobywa ten zawód dzięki nauce w jednej z licznych szkół gastronomicznych - zawodowych lub techników. Ale kucharskie specjalności pojawiły się także w niektórych niepaństwowych szkołach wyższych, głównie hotelarsko-gastronomicznych. Współczesny kucharz nie

II Akademickie Targi Pracy JOBBING

Już po raz drugi Akademickie Biura Karier warszawskich szkół wyższych przygotowują największą w Warszawie imprezę dla osób rozpoczynających karierę zawodową i poszukujących kontaktów z kluczowymi pracodawcami. Targi są wartą uwagi propozycją dla wszystkich, którzy oczekują zróżnicowanej oferty

Jak walczą z bezrobociem w Kotlinie Kłodzkiej. Kozie sery za kasę z UE

;, znalazł się w gronie tych, które dostaną dofinansowanie. Autor programu Krzysztof Komornicki już na początku czerwca wysłał kilkudziesięciu młodych Dolnoślązaków na praktyki we włoskich Alpach. Absolwenci i uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich z Polanicy Zdroju oraz Bożkowa przez trzy miesiące

Czego się w Polsce uczyć, żeby mieć pracę

pracownicy handlu, a jednocześnie wielu z nich pozostaje na bezrobociu, tylko czasem z powodu złych kwalifikacji, częściej z innych przyczyn. Należy też pamiętać, że można zmieniać zawód. Absolwenci szkół wyższych mają większą zdolność do zmiany zawodu niż inne osoby. Już w 2000 r. prowadziłam badania, z

Włoskie sposoby na pracę

Społecznego. Tam 20 absolwentów szkół gastronomicznych zdobywa doświadczenie w czterogwiazdkowych hotelach w Cogne na północy Włoch. Pozostali w wysoko położonych gospodarstwach w alpejskiej Dolinie Aosty uczy się robić włoski ser La Fontina. Ale już dzisiaj wiadomo, że w przyszłym roku kilku obecnych

Trzy paki na baciku i spoko

monopolowym. Powiedział, że odchodzi. - Zezłościli się i powiedzieli, że mi jeszcze mniej zapłacą, bo zerwałem umowę - mówi Adam. Czy Pan Bóg zadzwoni I Adam, i Piotrek trafili do technikum mechanicznego przypadkiem. Zdawali do liceum gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych. Adama namówili rodzice (mama

Logistyk

podnosić poziom obsługi klienta. Temu służy dobra organizacja pracy - wyjaśnia Dariusz Rzaszewski, specjalista ds. szkolenia w Centrum Edukacji Logistycznej w Poznaniu. - Niedawno w dyskusji o bezrobociu, wspominano, iż problemy z pracą mają nawet absolwenci marketingu i zarządzania. To na pewno nie

Znaleźli pracę i...

sekretarką w szkole językowej, pakowałam prezenty, byłam nawet hostessą. Przynajmniej na razie nie widzę w Polsce perspektyw na lepszą pracę. Postanowiłam spróbować za granicą, będę pracowała fizycznie, ale przynajmniej trochę zarobię. Na początku czerwca jadę do małego miasteczka pod Monachium, do gospody