technologia żywności

Uczelnie i miasto chcą wspólnie promować przedsiębiorczość

Uniwersytet Opolski, Politechnika Opolska, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki oraz miasto Opole podpisały w środę umowę o współpracy. Jej celem jest popularyzacja opolskich uczelni oraz promowanie przedsiębiorczości wśród uczniów i studentów.

Rośnie zainteresowanie zawodem bacy

Rośnie zainteresowanie zawodem bacy

Małopolskiego. Zajęcia teoretyczne przeprowadzili doświadczeni wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, część tematów prezentowana była przez przedstawicieli instytucji państwowych odpowiedzialnych za jakość żywności, organizację i ochronę pracy oraz weterynarię. Tematyka kursu dotyczyła głównie chowu i

Rolnik

. Praca rolnika dawniej i dziś Praca rolnika jest ważna i potrzebna. Nie zmieniło się to przez wieki rozwoju cywilizacyjnego i nie zmieni w przyszłości. Rolnik jest producentem żywności, czyli dobra niezbędnego do przetrwania. Stąd też historia tego zawodu sprzężona jest z dziejami ludzkości - pracą na

"Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy

"Barometr zawodów" wskazuje szanse na rynku pracy

- zaznaczyli autorzy badania. Nadwyżka absolwentów zawodówek Zbyt wielu absolwentów w stosunku do potrzeb w Małopolsce kończy także niektóre szkoły zawodowe. Dotyczy to takich zawodów jak: murarze, technicy budownictwa, technicy informatycy, specjaliści technologii żywności i żywienia, technicy mechanicy, czy

Zielone studia podyplomowe

Zielone studia podyplomowe

Zarządzanie ekologiczne, żywność ekologiczna pochodzenia roślinnego, budownictwo ekologiczne i energooszczędne, podyplomowe studia auditingu ekologicznego - to nazwy kierunków studiów podyplomowych, które zaczęły się pojawiać na uczelniach w całej Polsce. Na Zachodzie już od lat panuje moda, która

Nie taka franczyza straszna

Nie taka franczyza straszna

Franczyza (ang. franchise) to system sprzedaży towarów, usług lub technologii oparty na nierozerwalnej współpracy między franczyzodawcą a franczyzobiorcą. Franczyzodawca to zwykle firma z wyrobioną marką i sprawdzonym sposobem na prowadzenie biznesu. W zamian za wykup umowy licencyjnej oraz stałe

Dietetyk

, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią. Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię

Ubywa bezrobotnych po studiach

), politolodzy (117), prawnicy (95), inżynierowie rolnictwa (94), socjolodzy (60), inżynierowie technologii żywności (46), inżynierowie zootechniki (45). Dla niektórych z tych zawodów nie było w tym roku ani jednej oferty pracy. Kłopotów ze znalezieniem zatrudnienia nie mieli zaś wychowawcy w placówkach

Dobra uczelnia = dobra praca

Dobra uczelnia = dobra praca

takich kierunkach jak: biotechnologia, budownictwo, weterynaria, dietetyka, gospodarka przestrzenna, inżynieria środowiska, technologia żywności czy technologia drewna. Często się zdarza, że pracodawcy poszukują naszych absolwentów po tych kierunkach i nie chcą słyszeć o absolwentach innych uczelni

Program Menedżerski w zakładach produkcyjnych

chemiczna i procesowa, mechanika i budowa maszyn, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie i inżynieria produkcji, jesteś w stanie rozpocząć pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, jesteś mobilny/mobilna i gotowy/gotowa na zmianę miejsca pracy na inną fabryk w Polsce lub w Europie

Podwyżki były i będą

Podwyżki były i będą

. Dzisiaj trudno jest znaleźć pracownika na taśmę produkcyjną za dwa tysiące złotych brutto. Dzisiaj musimy zacząć szukać takich inwestorów, którzy proponują wysoko zaawansowane technologie, np. nano- czy biotechnologie. Wzrost płac zahamuje wzrost gospodarczy czy raczej go utrzyma, biorąc pod uwagę fakt

Tu jest praca

Tu jest praca

: szwaczek, rzeźników, budowlańców. Do Niemiec: opiekunów i pielęgniarek, elektryków. Do Holandii: spawaczy, cieśli szalunkowych, zbrojarzy czy pracowników produkcji żywności. Do pracy w kraju poszukiwani są: konsultanci ds. kontaktów z klientami call center, szlifierze i frezerzy CNC, magazynierzy

Unia chce absolwentów

trzeba skończyć stosunków międzynarodowych, ekonomii czy prawa, żeby się tu dostać - tłumaczy tegoroczna stażystka w gabinecie komisarz Danuty Hübner Olga Piaskowska. - Znam dziewczynę, która była na stażu, a skończyła technologię żywienia. Zdarza się nawet, że unikalny profil skończonych studiów

Kobiety z patentami

Kobiety z patentami

Agnieszki Wójtowicz. Tu kobiety są rodzynkami. Dr Wójtowicz patentową ścieżką szła już od szkoły średniej. Wybrała technikum spożywcze. Na technologię żywności poszła więc "za ciosem". Gdy kończyła studia na uczelni zwalniały się dwa wakaty. Przyjęto ją i kolegę. Teraz, podobnie jak Aneta Tor

Kariera po studiach

. Studenci ekonomii uczeni są tylko teorii. Studia te nie są praktyczne, dominuje brak nastawienia na kreatywność i innowacyjność. A za 10-15 lat zaletą będzie przede wszystkim wszechstronność, szczególnie w dynamicznie rozwijającej się branży ICT (technologie informacyjno-komunikacyjne). Brak obaw o pracę

Genetyk

. Szanse są również w coraz większej liczbie firm, zwłaszcza średnich i małych, które wykorzystują wiedzę genetyków. Są to firmy często technologicznie bardzo zaawansowane, produkujące np. kwiaty ozdobne (stosuje się w nich nowoczesne technologie hodowli in vitro ). To jest też pewna

Rolnik

chemicznych środków ochrony roślin i wysokich dawek nawozów (rolnictwo intensywne). W wielu krajach doprowadziło ono do skażenia środowiska i żywności, a w konsekwencji do nawrotu do rolnictwa ekologicznego (bez stosowania nawozów). Obecnie rolnik i ogrodnik musi być nowoczesnym

Kucharz

;nauki zawodu i uzyskaniem dyplomu: pracownik wykwalifikowany w zawodzie kucharz małej gastronomii lub po prostu technik przetwórstwa żywności. Początki w tym zawodzie i w nauce bywają czasem trudne, zwłaszcza na zajęciach praktycznych. Uczniowie skupiają się nie tylko na

Irlandia: jak studiować

miesięcznie. Jedynymi stypendiami, w ramach których można wyjechać na studia do Irlandii, są Socrates - Erasmus i elitarny CEMS (Community of European Management School) na warszawskiej SGH Technologie i wzrost gospodarczy Marek Midzio, student III roku ekonomii w Wyższej Szkole Handlu i Prawa im. Ryszarda

Zła wiadomość: zostałeś zracjonalizowany

swojej sekretarce. - Dla kariery byliśmy w stanie zrobić wszystko - opowiada Joanna Dubiel, osiem miesięcy temu zwolniona ze stanowiska export managera w jednej z największych zachodnich firm produkujących żywność. Joanna ma 35 lat. Pali mentolowe marlboro, kawę słodzi słodzikiem, który nosi w torebce